±‡İçİmİzDeKi KaRaNLık!‡±
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Kan yapan besinler...

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
±†WamqireS†±
░║Zeßani║░
Cont & Contes ±†WamqireS†±

Yay Keçi
Yaş : 116 Kayıt tarihi : 06/11/08 Mesaj Sayısı : 900 Nerden : Karanlıktan..

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Şub. 04, 2009 10:00 am

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır.

Her bedende 5 ile 6 litre arası kan bulunur. Bu miktar ortalama vücut ağırlığının %7-8’ini oluşturur. Kanın yarısı, sıvı olan bölümden yani plazmadan meydana gelir.

Diğer yarısı ise kanın içinde çeşitli görevler üstlenmiş olan hücreler veya moleküllerdir. Kandaki hücreler, vücuttaki kan miktarının yarısını oluşturmalarına rağmen, yan yana dizildikleri takdirde 96.500 km’lik bir çizgi oluşturabilecek kadar fazladırlar. Bu, dünyanın çevresini iki kez dolaşmaya yeterli bir uzunluktur.

Her gün kanın belli kısmı yenilenir. Yaklaşık % 1 kadar kırmızı kan hücresi ölürken, yerlerine aynı miktar genç hücre kemik iliğinden kana verilir. Plazma miktarı da en ufak bir değişiklikte hemen dengelenir. Bir kan kaybı durumunda vücut denge mekanizmaları ile hemen hacmi sabit tutmaya çalışır. Önce dokulardan kana sıvı geçişi olur. Daha sonra hızla genç alyuvarlar kana verilmeye başlanır.

direkt kan yapıcı bir besin yoktur.. alınan her besin , metabolize olduktan sonra kan yapımında kullanılır..

ancak iyi bir beslenmede dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.

1. Hücrelerin, serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunması için hergün 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekiyor.
2. Konserve besinler değil, taze veya donmuş olanlar tercih edilmeli.
3. Sebzeleri mümkün olduğunca çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek gerekiyor. Çiğ ve taze sebzelerin sahip olduğu antioksidant özellik pişirmeyle yok oluyor. Az pişirme beta karoten emilimini de artırıyor.
4. Hayvani yağlar yerine, zeytinyağı, ayçiçekyağı, kanola yağı, soya yağı gibi sıvı yağları tercih etmek gerekiyor.
5. Kurufasulye, nohut, bakla, bezelye, mercimek, yeşil fasulye, soya ve yulafta bol miktarda bulunan saponinler, antioksidant etki göstererek hücrelerdeki DNA mutasyonlarını önleyerek antikanserojen etki gösteriyorlar. Bu yüzden kurubaklagilleri sıklıkla tüketmek gerekiyor.
6. Zeytinyağı en iyi antioksidant yağ. Bol E vitamini içeriyor, gençlik sağlıyor ve hastalıklardan uzak tutuyor. Ayrıca, kötü kolesterolün (LDL) okside olmasını ve damar duvarına girmesini önleyerek, iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Böylece, damar sertliği, kalp-damar sistemi hastalıkları, kalp krizi ve inmeden uzak durmanızı sağlıyor.
7. Avokado, kötü kolesterolü düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltıyor.
8. Yağsız süt ürünleri (light süt, light yoğurt, light peynir), protein ve kalsiyumdan zengin, doymuş yağdan fakir besinler. Kemik, diş ve kasların yapısını sağlamlaştırıyor, yüksek kan basıncının kontrolünde yardımcı olan potasyum içeriyor.
9. Demir, kırmızı kan hücrelerimizde oksijen taşıyan hemoglobin ve kaslarımızdaki myoglobin proteinlerinin yapısında yer alıyor. En çok bulunduğu besinler, ciğer, yumurta sarısı, kırmızı etler, nohut, mercimek, balık, istiridye, yeşil yapraklı sebzeler. Eksikliğinde, kansızlık ve bağışıklık sisteminde bozukluklar oluşuyor. Ancak, demir fazlalığı vücutta aynen paslanma benzeri oksitlenme yaparak, damar sertliğine ve tüm vücut hücrelerinin erken yaşlanmasına, yağlanmasına neden oluyor. Bu yüzden demir preperatları doktor kontrolünde almak gerekiyor.
10. Yüksek ısıda pişirilen, kızartılan etlerin içinde kanserojen etki yapan heterosiklik aminler oluşuyor. Önlemek için fırınlama, buharda veya mikrodalgada pişirmek gerekiyor.
11. Beyza unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates ve tüm şeker katkılı gıdaların glisemik indeksi yüksek. Bu da erken yaşlanmaya sebep oluyor. Beyaz pirinç yerine, posa bakımından zengin esmer pirinç veya bulgur pilavı tercih etmek iyi bir çözüm.
12. Lif, bitkisel gıdaların iskeletini oluşturduğundan, ne kadar fazla sebze, meyve ve işlenmemiş tahıl yenirse o kadar fazla lif alınmış oluyor. Günde 30 - 35 gram kadar lif almak vücut için yararlı.

sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Dr. Ümit Hazar
±†WamqireS†± ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://wampirsifen.blogcu.com/
fallenangel
««ßaşZeßani»»
antisocial fallenangel

Erkek Yengeç Maymun
Yaş : 115 Kayıt tarihi : 04/12/08 Mesaj Sayısı : 814 Nerden : forbidden

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Geri: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Şub. 04, 2009 11:29 am

kan yapalımda seninde işine gelsin değilmi... =)
fallenangel ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.innerdepravity.com
±†WamqireS†±
░║Zeßani║░
Cont & Contes ±†WamqireS†±

Yay Keçi
Yaş : 116 Kayıt tarihi : 06/11/08 Mesaj Sayısı : 900 Nerden : Karanlıktan..

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Geri: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Şub. 04, 2009 2:32 pm

Valla benim çok ihtiyacım var...:=)
±†WamqireS†± ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://wampirsifen.blogcu.com/
fallenangel
««ßaşZeßani»»
antisocial fallenangel

Erkek Yengeç Maymun
Yaş : 115 Kayıt tarihi : 04/12/08 Mesaj Sayısı : 814 Nerden : forbidden

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Geri: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Şub. 04, 2009 2:34 pm

aa sen kansızsın sahi bende kansızım mesela kışın çok üşürüm yazın ısınamam biyerlerim kesilince kan akamaz mesela çok çabuk başım döner kan kaybetmeye başlayınca =)
fallenangel ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.innerdepravity.com
±†WamqireS†±
░║Zeßani║░
Cont & Contes ±†WamqireS†±

Yay Keçi
Yaş : 116 Kayıt tarihi : 06/11/08 Mesaj Sayısı : 900 Nerden : Karanlıktan..

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Geri: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Nis. 08, 2009 11:37 am

Tansu sen benim karşı cinsimsin:=)aynen valla yaz kış donarım..Tanıyan bilir zaten:=)En çok sibel.....:=)
±†WamqireS†± ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://wampirsifen.blogcu.com/
hikayeci25
Banlandı
Banlandı
hocamaniac hikayeci25

Erkek Kova Köpek
Yaş : 41 Kayıt tarihi : 06/11/08 Mesaj Sayısı : 448 Nerden : bulgurludan

Kan yapan besinler... Vide
MesajKonu: Geri: Kan yapan besinler... Kan yapan besinler... I_icon_minitimeÇarş. Nis. 08, 2009 11:39 am

bende kan var ama bend eçok yersiz üşüyorum üşünmüyecek yerde üşüyüp üşünücek yerde terliyebiliyorum..
hikayeci25 ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Kan yapan besinler...

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
±‡İçİmİzDeKi KaRaNLık!‡± :: .::Hayatın İçinden::. :: Sağlık. -
Aşağıdaki Listede Yer Almak İstiyorsanız Öncellikle Foruma Üye Olmalısınız.Site Linkinizi Yöneticilere Özel Mesajla Bildilerbilirsiniz Ya Da Profil Bilgilerinizde Belirterekte Gerekli Bilgileriniz Listeye Eklenecektir..Bilginize Kolay Gelsin....
Dost Siteleri
Dost Siteleri
Dost Siteleri
Dost Siteleri
Dost Siteleri
Dost Siteleri
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar